Flash content

go level up

SATSANG

2010. szeptember 10

Hogyan segíts magadon a depresszió leküzdésében?

1999_12_03_vep

 

Mostanában, novemberben és decemberben nagyon sötét van, kellemetlen a hõmérséklet, esik az esõ, a hó, köd van és fagy. A természet egésze aludni tér, és visszavonul magába. Így sok ember, aki erõsebben kötõdik érzelmileg a természethez, valahogy úgy érzi, hogy a tudat visszavonult. A bahirmuki érzékek most antarmuki-k. Mindamellett folytatnunk kell a munkánkat, és nem alhatunk egész télen, mint a fák, vagy bizonyos állatok. Talán ez az oka, hogy fizikailag és lelkileg nélkülözzük az erõt, hogy ébren tartsuk magunkat. Sok ember tapasztalja azt az érzést, mintha egy sötét lyukba került volna, üres teret, sötétséget lát. Valahogy elveszettnek érzik magukat. Testünk követi a tél természeti folyamatait, és ez depressziót idézhet elõ.

A másik depressziós idõszak általában március végétõl május elejéig tart. Ezalatt az idõ alatt szintén érezheted magad lehangoltnak, fáradtnak -- úgy mintha egy hosszú böjtölési idõszak után nagyon legyengülnél. Fel szeretnél kelni, de nem tudsz. Sok embernek van ez a problémája. Néhány hölgy is tapasztalja menstruációs alatt és a hold változásakor. Azok az emberek, akikre erõs hatással van a természet és a környezet, erõteljesen átélik ezt a problémát.

Az Alpok Európa gerincagya és az Alpok völgyeinek olyan a kisugárzása, hogy az emberi tudatra negatív hatású fejt ki. Bizonyított továbbá, hogy azok az emberek, akik egy folyóhoz laknak közel, szintén tapasztalnak ilyen lelki problémákat. Különösen azok, akik a Dunához közel laknak. Nagyobb az öngyilkosságok és a depresszió aránya az összes Dunaparti városban, mert az áramló víz hozza magával a negatív energiát az Alpokból, amely igen rossz hatással van ránk. Ez egy játék a tudatunkon, és sajnos néhány embert jobban érintenek ezek a természeti jelenségek. A Himalája és a Himalája folyói viszont teljesen mások. Nem okoznak ilyen bajokat. Ezt a tudósok és pszichológusok fedezték fel.

Azoknak az embereknek, akik ilyen fajta gondokat tapasztalnak, segíthet a fényterápia. Töltsd a szabadságodat abban az idõszakban olyan országokban, ahol süt a nap. Most kezdõdik a nyár Ausztráliában, meleg van, csodálatos az idõ. A pszichológusok igazolták, hogy ez a kezelés használ.

A vízterápia, és a sirsászana (fejenállás) megfelelõ gyógymód azoknak, akikre hatással van az Alpok és folyóinak kisugárzása. A világnak ezen a részén (Európa), a hideg és meleg zuhany lábtól kezdve a fej felé haladva, serkenti a test energiáinak újbóli felemelkedését. A fejenállás szintén segít a tudat éberebben tartásában. Minden nap sirsászana, szarvangászana, vagy valami hasonló, ahol a fej lent van, a láb pedig fent. Indiában a vízterápiát fordítva végzik, mivel nekik több energiát szükséges a test felé irányítaniuk.

Könnyû az egészséges embernek beszélnie a depresszióról, de azok, akik depressziótól szenvednek, úgy érzik, mintha sötétségben élnének.

Másik kezelési mód, egy ragyogó lángot, vagy lámpát helyezni abba a szobába, ahol a legtöbb idõt tölti az a személy.

Télen ünneplik a Karácsonyt, de sajnos azt kell mondanom, hogy a keresztény ünnepek meglehetõsen komolyak, szinte szomorúak. Jézus élete tele volt szenvedéssel és a keresztények úgy is gondolják, hogy élni azt jelenti: szenvedni. Ez a fajta gondolkodás nagymértékben befolyásolja a tudatukat. Nem kellene, hogy szenvedés és szomorúság legyen az élet és a kapcsolatok velejárója. Nevetnetek és táncolnotok kellene együtt. Életednek, mint egy karácsonyfának kellene sugároznia, ragyognia, tele fényekkel, gyertyákkal. A mosoly egy csodálatos terápia - légy mindig derûs, vidám, mosolyogj!

Nemrég egy szatszangon valaki az alábbi történetet mesélte el: Egy turista meglátogatott egy palotát, idegenvezetõ kíséretében. Az egyik szobában a turista egy falat látott maga elõtt és így szólt: "Itt minden szép, csak ez a csúnya arckép nem tetszik a falon." Az idegenvezetõ ezt válaszolta, "Uram az nem arckép, hanem tükör."

A finom pránajáma kezelés szintén nagyon jó hatású. A basztrika nagyon gyorsan hat, de gyorsan el is oszlik a hatása (ezt meditáció elõtt kellene gyakorolni, hogy az elmét lecsendesítse). Koncentráljunk arra a hangra és a fényre, ahová a tudatunkat ki tudjuk terjeszteni. Zengesd az OM-ot, és kövesd az OM rezgését a messzi távoli térbe.

Az Agniszár Krija egy másik igen hasznos gyógymód. A csili fogyasztása szintén kiváló hatású, melegen tartja a testet. Indiában van nekünk egy nagyon jó fajta maszalánk, -a garam masszala  --- ami nagyon erõs. Az evés igen nagy hatással van a testre. Végül, nagyon világos kellene, hogy legyen a cél elõttetek! Világosan tûzd ki a célodat, és szilárd elhatározásként mindig tartsd az elmédben -- ez ösztönözni fog téged. Például valaki elhatározza, hogy megtanulja a Guru Gítát, vagy a Bagavad Gíta 12. fejezetét kívülrõl. Ehhez rendszeresen kell hangosan énekelned, és koncentrálnod rá. Használd az energiáidat, és még több ébred föl a bensõdben -- ennek pozitív hatása van a testre, az elmére, a tudatra, és a lélekre.

Az ima és a mantra nagyon fontos. A relaxációt, a meditációt és a jóga nidrát a fény elképzelésével kellene gyakorolni. A fényre koncentrálni (mint a tratakban, amikor a gyertyafényre koncentrálunk) és imádkozni Mahaprabhujihoz, Dévapurijihoz, hogy adjon neked fényt. Az áldás könnyíthet, eltávolíthatja a depressziót. Az agja csakrának és a manipur csakrának aktívnak kell lennie ezekben a téli hónapokban. Ha bármikor a fényre koncentrálsz és imádkozol Mahaprabhujihoz és Devpurijihoz, feltétlenül megkapod a segítségüket. Különbség van Isten segítségének keresése, és a magunk küszködése között. Hadd magyarázzam ezt meg egy rövid történettel.

Egy mester és a tanítványa sétált az úton. A tanítvány egy 10 éves fiú volt. Mentek-mentek, egyszer csak egy nehéz kõ útjukat állta. A tanítvány így szólt:
- Mester, ha megengeded nekem, szeretném eltávolítani ezt a követ az utunkból.
- Rendben van, tedd azt! -- mondta a Mester.

A fiú tíz percen keresztül próbálta megmozdítani a követ, de nem tudta. Végül odament a Mesteréhez, és azt mondta:
- Mester, én minden erõmmel megpróbáltam megmozdítani azt a követ, de nem sikerült.
A Mester a földön ült egy bottal a kezében, és a tanítvány elõtte állt.
A Mester megkérdezte:
- Valóban mindent megpróbáltál?
- Igen, természetesen, mindent, amit lehetett megpróbáltam! -- válaszolta a tanítvány.
- Minden lehetõségre gondoltál, amivel elmozdíthatod azt a követ?
- Igen, Mester, de nincs több lehetõség!
A Mester így felelt:
- Nem, nem tettél meg mindent. Engem kellett volna hívnod segítségül. Itt voltam, és tudtam volna segíteni neked.

Tehát meg kellene próbálnunk minden tõlünk telhetõt, és ha mégsem látunk kiutat, õszintén imádkozzunk, és kérjük Isten segítségét. El fog jönni, de lehet, hogy nem fogod azonnal érezni. Ám egy bizonyos idõ múlva valóban tudni fogod, hogy az Õ segítsége volt jelen.

 

Vép, 1999. december 4.


©International Sri Deep Madhawananda Ashram Fellowship -- Yoga in Daily Life
Vienna, 2000

Minden jog fenntartva, beleértve az egész és bármely rész nyomtatott és elektronikus másolásának jogát is.

KERESÉS JOGA.HU


rssKÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

No events coming up soon.